오늘은 우리나라 전통 디저트라고 할 수 있는 '금귤 정과'를 만들어볼 거예요!
'낑깡'이라고도 불리는 금귤을 재료로 활용해서, 정과로 만들어 사계절 동안 아주 달달하고 쫀득하게 먹을 수 있어요. 입안에 금귤 정과를 넣어보면 상큼한 향이 확~ 퍼지는 것을 느낄 수 있는 한국 전통의 디저트(한과)랍니다.
'정과'라고 하는 것은 물엿과 꿀, 설탕 등의 달달한 것에 졸여서 쫄깃쫄깃하게 만드는 것을 뜻하는데요.
한자로 전과라고도 불립니다.
다만, 금귤(낑깡)은 짧은 기간의 제철과일이기 때문에 이 시기 아니면, 맛보기 힘든 귀한 과일이랍니다.
이번에는 완벽하게 건조되지 않은 쫀득한 진정과를 만들어봤으니, 레시피 참고해서 따라해보세요.
참고로 녹차, 우롱차, 카모마일 등의 차 종류와 함께 드시면 맛의 시너지가 더욱 강해집니다.
[Eng sub]
Today, we are going to make 'Kumquat Jeonggwa', a traditional Korean dessert!
By using kumquats, also called 'kinkang', as an ingredient, they are made into jeonggwa and can be eaten very sweet and chewy throughout the four seasons. It is a traditional Korean dessert (Hangwa) where you can feel the fresh scent spreading when you put kumquat fruit in your mouth.
‘Jeong-gwa’ means to make chewy by simmering in sweet substances such as starch syrup, honey, and sugar.
It is also called a criminal record in Chinese characters.
However, since kumquat (kinkan) is a seasonal fruit for a short period of time, it is a rare fruit that is difficult to taste outside of this time of year.
This time, I made a chewy sweet fruit that was not completely dried, so please refer to the recipe and follow it.
If you drink it with green tea, oolong tea, chamomile, etc., the synergy of taste is stronger.
[재료]
금귤 850g, 설탕 450g, 물 250g, 올리고당 20g, 소금, 식초, 베이킹소다
[레시피 과정]
1) 금귤을 흐르는 물에 넣고 베이킹소다와 소금, 식초를 섞어준 뒤 깨끗하게 씻어줍니다.
2) 금귤 꼭지를 떼고 이쑤시개로 구멍을 내어 설탕의 단맛이 금귤 안으로 스며들도록 해줍니다.
3) 금귤 하나를 통째로 활용하거나 반으로 잘라서 만들 것을 구분하여 금귤을 준비해줍니다.
4) 냄비에 설탕과 물을 넣고 저어주지 않은 채로 자연스럽게 녹을 때까지 둬서 시럽화 시켜줍니다.
(녹지 않은 상태에서 수저로 저어주게 되면, 나중에 식었을 때 시럽이 아닌 설탕화가 되어 금귤 정과 만들기에 실패하게 됩니다)
5) 시럽이 된 상태에서 금귤을 넣고 중불로 보글보글 끓여주세요.
6) 3분 정도 끓여준 뒤, 완전히 식혀주기의 과정을 3~4번 정도 반복해줍니다.
이렇게 해주면 금귤의 투명도가 훨씬 좋아집니다.
7) 마지막에 올리고당을 휘리릭~ 넣어주면 금귤의 윤기가 반질반질 해집니다.
8) 통풍이 잘되는 곳에 자연바람으로 3~4일 정도 건조해 주시면 맛있는 전통 디저트인 '금귤 정과'가 완성됩니다.
건조기에 160도에서 6시간 정도 건조해주셔도 됩니다. 건조기를 사용하면, 좀 더 빠르게 금귤 정과를 먹어볼 수 있겠죠.
9) 전통차나 시원한 탄산수랑 떡을 함께 곁들여 먹으면 금상첨화입니다.
[우리나라 전통 디저트, '곶감단지' 레시피를 확인해보고 싶다면?]
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[Eng sub]
[Ingredient]
Kumquat 850g, sugar 450g, water 250g, oligosaccharide 20g, salt, vinegar, baking soda
[Recipe Process]
1) Put kumquats in running water, mix baking soda, salt, and vinegar, and wash them thoroughly.
2) Remove the stem of the kumquat and make a hole with a toothpick so that the sweetness of sugar seeps into the kumquat.
3) Prepare a kumquat by using a whole kumquat or cutting it in half.
4) Put sugar and water in a pot and let it sit until it dissolves naturally without stirring to make syrup.
(If you stir it with a spoon while it is not melted, it will turn into sugar instead of syrup when it cools down, and it will fail to make with kumquat tablets.)
5) In a syrupy state, add kumquats and boil over medium heat.
6) After boiling for 3 minutes, repeat the process of cooling completely 3 to 4 times.
This will make the kumquats much more transparent.
7) At the end, add oligosaccharides to make the kumquats shiny and shiny.
8) Dry it in a well-entilated place with natural wind for 3 to 4 days, and the delicious traditional dessert 'Kumquat Jeonggwa' is completed!!
(You can also dry it in a dryer at 160 degrees for about 6 hours. If you use a dryer, you can eat kumquat tablets more quickly)
9) If you eat it with traditional tea or cool carbonated water and rice cake, it will be a bonus.
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