안녕하세요.
오늘은 우리나라 떡 중에서 최고의 맛을 보여주는 '쇠머리 영양떡'을 만들어보겠습니다.
우리나라 대표 떡으로도 유명한 쇠머리 영양떡은 소담스러우면서 매우 찰진 떡으로 유명합니다.
쇠머리 영양떡의 유래는 예전 재래시장에서 떡이 식은 뒤에 손님이 원하는 만큼 편육처럼 썰어서 팔아왔다고 해서 '쇠머리 영양떡'이라는 이름이 생겼다고 합니다.
이로 인해 쇠머리 영양떡이 약간 굳었을 때 편육처럼 썰은 후, 팬에 올려서 구워 먹으면 맛이 아주 좋습니다.
한 끼 식사로도 영양만점인 '쇠머리 영양떡' 레시피를 보여드릴 테니, 집에서 영양떡을 만들어 드시는 건 어떨까요?
아래 영상을 통해 상세 레시피를 확인해보세요.
[Eng Sub]
Today, I'm going to make 'Soemeori Nutrition Rice Cake', which shows the best taste among Korean rice cakes.
Soemeori Nutrition Rice Cake, which is also famous as Korea's representative rice cake, is famous for its sweet and very sticky rice cake.
The origin of Soemeori Nutrition Rice Cake is said to have been nicknamed Soemeori Nutrition Rice Cake because it was cut and sold like sliced meat as much as customers wanted after the rice cake cooled down in the old market.
Because of this, when the ox head nutritious rice cake is slightly hardened, it tastes very good if you slice it like cut meat, put it on a pan, and eat it.
I'll show you the recipe for 'Soemeori Nutrition Rice Cake', which is perfect for a meal. Why don't you make nutritious rice cake at home?
Check out the detailed recipe in the video below.
[영양만점 '쇠머리 영양떡' 만들기]
[재료]
찹쌀(종이컵 3컵), 서리태콩(반컵), 곶감, 호박곶이, 건자두, 크린베리, 아몬드, 호두, 밤 10개, 잣, 소금, 설탕, 계피가루, 후춧가루, 올리고당 시럽
[Ingredient]
Glutinous rice (3 cups paper cup), seori taekong (half cup), dried persimmon, dried pumpkin, dried plum, cranberry, almond, walnut, 10 chestnuts, pine nut, salt, sugar, cinnamon powder, pepper powder, oligosaccharide syrup
[만드는 과정]
1) 찹쌀은 깨끗이 씻어 5시간정도 불려주세요.
1-1) 서리태콩 반컵을 3시간 정도 불려주세요.
1-2) 호박곶이는 설탕물에 10~30분 정도 불려주세요.
2) 냄비에 호박곶이, 서리태콩, 밤 등을 종이컵으로 한 컵을 넣은 후 설탕 3스푼을 넣고 졸여주세요.
3) 물기가 많이 줄어들면 먹기좋게 썰어놓은 견과류와 곶감을 넣어 완전히 물기가 없어질 때까지 졸여주세요.
4) 마지막에 계피가루와 후춧가루, 올리고당 시럽을 넣어 버무려주세요.
5) 찹쌀밥이 완성되면 큰 용기에 펼쳐놓고 '절구 막대' or '밀대'로 치대 주세요.많이 치댈수록 떡이 더욱 쫄깃해집니다.
6) 쫀득한 찹쌀밥 위에 미리 준비한 고물들을 넣고 버무려 주세요.
7) 잘 버무려 놓은 쇠머리 영양떡을 직사각형 모양으로 예쁘게 만들어놓은 후 먹기 좋게 썰어주세요.
8) 따뜻한 생강차를 곁들여 먹으면 아주 좋습니다.
[Recipe Process]
1) Wash glutinous rice and soak it for about 5 hours.
1-1) Soak half a cup of seori taekong for about 3 hours.
1-2) Soak Pumpkin Goji in sugar water for 10 to 30 minutes.
2) Put a cup of Pumpkin Goji, Seoritaebeong, chestnuts, etc. in a paper cup in a pot, then add 3 tablespoons of sugar and boil it down.
3) When the water is very reduced, add chopped nuts and dried persimmons and simmer until completely dry.
4) At the end, add cinnamon powder, pepper powder, and oligosaccharide syrup and mix.
5) When the glutinous rice is complete, spread it in a large container and beat it with a 'mortar rod' or 'rolling stick'. The more you knead, the chewier the rice cake.
6) Put the prepared ingredients on top of the chewy glutinous rice and mix them.
7) Make a well-mixed ox head nutritious rice cake into a pretty rectangular shape and cut into bite-sized pieces.
8) It is very good to eat with warm ginger tea.
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