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요리하는 일상

간단한 떡국 야무지게 만드는 법 (떡국 황금레시피 | Rice cake soup : 'ddeokguk')

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안녕하세요.

오늘은 명절과 특별한 날에 빠질 수 없는 음식(요리)인 '떡국'을 만들어볼 거예요.

 

특히 설날에 먹는 '절식'인 떡국은 매우 오래된 우리나라 고유의 풍속으로 '상고시대'부터 신년 축제를 할 때 먹던 '음복적 성격'에서 유래됐다고 합니다.

 

설날이 만물이 새로 시작되는 날이기 때문에 엄숙하고 청결하게 깨끗한 흰 떡으로 끓인 떡국을 먹게 됐다고 합니다. 

 

쇠고기를 푹 고아서 기름기를 걷어낸 육수에 흰떡을 넣고, 그 위에 계란지단, 당근, 파, 쇠고기 볶음 등의 고명을 올려놓으면 아주 맛있는 떡국이 완성된답니다. 

 

올해 설 명절은 지나갔지만, 다가오는 명절이나 특별한 날에 떡국 만들어 드시면서 즐거운 시간을 보내시는 건 어떨까요?!

 

영상을 통해 떡국 상세 레시피를 알려드리겠습니다.

 

[Eng Sub]
Today, I'm going to make 'Tteokguk', an indispensable dish for Korean traditional holidays.

In particular, Tteokguk eaten on New Year's Day is a very old custom of Korea, and it is said that it was derived from the 'food-like personality' eaten during New Year's festivals.

It is said that because New Year's Day is the day when all things start anew, they solemnly and cleanly eat rice cake soup made with clean white rice cakes.

If you add white rice cakes to the broth from which the beef is boiled and the fat is removed, and top it with garnish such as egg rolls, carrots, green onions, and stir-fried beef, a very delicious tteokguk is completed.

This year's Lunar New Year holiday has passed, but why don't you enjoy making rice cake soup and having a good time on the upcoming holiday or special day?!

We will tell you the detailed recipe for rice cake soup through the video.

 

 

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[재료]

쇠고기 300g, 마늘 7개, 파, 양파 1/2, 액젓(참치, 까나리, 멸치 모두 가능), 국간장 or 진간장, 물 2,000cc, 달걀 2개, 당근

 

[떡국 레시피]

1) 물 2,000cc를 넣고 쇠고기, 마늘, 파, 양파, 액젓을 넣고, 물이 2/3 가량 줄을 때까지 떡국 육수를 끓여주세요.

2) 달걀 2개를 흰자와 노른자로 분리하여 '계란지단'을 만들어주세요.

3) 국물이 다 끓으면 건더기는 건져낸 후 약 30분 동안 물에 미리 담가 놓은 떡을 육수에 넣어준 후 끓여주세요.

4) 건져낸 소고기는 잘게 뜯어서 깨소금, 소금, 후추, 설탕, 액젓, 참기름과 함께 조물조물 버무려주세요.

5) 떡이 육수에서 끓다가 둥실~ 떠오르면 소금을 반 스푼 넣어 간을 해주세요.

6) 그릇에 떡국을 담고 버무려 놓은 쇠고기와 계란지단, 당근, 파 등을 고명으로 올려놓고 김가루를 살짝 뿌려주면 맛있는 설날 떡국이 완성됩니다.

 

[Eng Sub]

[ingredient]
300g beef, 7 garlic, green onion, 1/2 onion, fish sauce (tuna, canary, anchovy can all be used), soup soy sauce or thick soy sauce, 2,000cc water, 2 eggs, carrot

[Recipe]
1) Add 2,000cc of water, add beef, garlic, green onion, onion, and fish sauce, and boil the tteokguk broth until the water is reduced by 2/3.
2) Separate 2 eggs into whites and yolks to make 'egg rolls'.
3) When the soup boils, take out the ingredients, add the rice cake soaked in water for about 30 minutes in the broth, and boil it.
4) Tear the pulled beef into small pieces and mix them with sesame salt, salt, pepper, sugar, fish sauce, and sesame oil.
5) When the rice cake floats up after boiling in the broth, season it with half a spoonful of salt.
6) Put the rice cake soup in a bowl, put the mixed beef, egg rolls, carrots, green onions, etc. as a garnish, and sprinkle seaweed powder lightly to make a delicious rice cake soup for New Year's Day.

 

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