안녕하세요~!
오늘은 새알심이 가득한 팥죽을 만들어볼거에요!
물론 동짓날이 다시 찾아오기에는 많은 날이 남았지만, 팥죽은 언제 어디서든 만들어먹을 수 있는 우리나라 고유 디저트 중 하나입니다.
가장 기본은 동짓날에 팥죽을 만들어 먹는 것이 정석인데요.
새알심이라는 찹쌀경단을 팥죽과 함께 섞어서 먹는 풍습이죠! :)
동짓날 팥죽을 끓여먹으면 역귀를 쫓고 재앙을 면할 수 있다고 합니다.
예전에는 이웃들과 나눠먹는 풍습도 있었는데,
요새는 사실 가족들, 친지들과 나눠먹는 것으로 만족해야겠죠? ^^
그럼 지금부터 새알심 가득한 단호박 팥죽을 만들어보도록 할까요?!
Hello~!
Today we are going to make red bean porridge!
Of course, there are many days left for the winter season to come, but red bean porridge is one of the traditional Korean desserts that can be made anytime, anywhere.
It is a custom of eating glutinous rice dumplings called 'Saealsim' mixed with red bean porridge! :)
It is said that boiling red bean porridge on the winter solstice will drive out evil spirits and avoid disaster.
In the past, there was a custom of sharing with neighbors...
Nowadays, you should be satisfied with sharing with your family and friends, right? ^^
Then shall we make sweet pumpkin red bean porridge?!
[재 료]
팥 2컵(종이컵 기준), 찹쌀 1컵(종이컵 기준), 단호박 1/2개,
찹쌀가루 1컵(종이컵 기준), 소금, 설탕, 물
[만드는 방법]
1) 팥을 종이컵 2컵 정도 준비하여 깨끗이 씻어 한번 끓입니다.
2) 끓인물을 버리고 다시 새로운 물 1L정도 넣고 푹 익혀 줍니다. (약40~50분정도)
3) 팥이 끓는 동안 찹쌀가루 1컵을 준비하여 익반죽하여 새알을 만들어 준비합니다.
4) 단호박을 깨끗하게 씻어 전자레인지에 1분 30초가량 겉에만 살짝 익혀 반으로 잘라 4등분하여 7분 정도 다시 전자레인지에 돌려 줍니다.
5) 팥이 완전히 익으면 믹서기에 갈아 채에 걸러줍니다.
(채로 거를때 물을 조금씩 부으면서 걸러주면 잘 걸러집니다)
6) 팥이 끓으면 미리 물로 불려놓은 찹쌀을 넣고 계속 저어 줍니다 .
7) 단호박은 씨와 껍질을 제거하고 먹기좋게 썰어 끓고 있는 팥죽에 넣고
새알도 함께 넣어 새알심이 익으면 완성입니다.
8) 팥죽을 먹기 전에 설탕이나 소금으로 간을 하여 먹으면 됩니다.
[Ingredients]
2 cups of red beans (based on a paper cup), 1 cup of glutinous rice (based on a paper cup), 1/2 of sweet pumpkin,
1 cup of glutinous rice powder (based on a paper cup), salt, sugar, water
[Recipe]
1) Prepare about 2 cups of red beans in paper cups, wash them clean, and boil them once.
2) Remove the boiled water and add 1L of water again and cook thoroughly. (About 40-50 minutes)
3) While the red beans are boiling, prepare 1 cup of glutinous rice powder and knead it to make 'Saealsim'.
4) Wash the sweet pumpkin clean and cook it lightly on the outside for about 1 minute and 30 seconds in a microwave. Cut it in half, divide into 4 pieces, and return to the microwave for 7 minutes.
5) When the red beans are completely cooked in boiling water, grind in a blender and filter.
(If you filter while still filtering, pour water little by little, it will filter well)
6) When the red beans boil, add the glutinous rice soaked in water and continue stirring.
7) Remove the seeds and skin of the sweet pumpkin, cut it to make it easier to eat, put it in the boiling red bean porridge, and add 'Saealsim' to cook it.
8) Before eating red bean porridge, you can season it with sugar or salt.