안녕하세요~!
더위 때문에 무기력해지고 입맛이 없어지는 때에 입맛 제대로 돌게 해 주는 '청양고추 다짐장'을 만들어봤습니다.
요새 알싸하고 매콤한 맛으로 전 세계인의 입맛을 사로잡고 있는 '불닭볶음면'이 인기인데, 청양고추 다짐장도 이에 못지않게 매콤한 맛을 자랑하는 우리나라 고추 다진 양념 요리입니다.
확실히 청양고추 다짐장 자체가 매운맛이다 보니, 스트레스를 확 날려주는 느낌도 있네요.
방송인 이영자 님이 편스토랑에서 고추 다짐장을 만드셔서 화제가 되기도 한 요리인데요. 청양고추 다짐장은 밑반찬으로 밥과 함께 먹으면 최고의 궁합이 된답니다.
멸치와 매실 등을 함께 넣어서 감칠맛도 제대로 느낄 수 있는 '청양고추 다짐장' 레시피를 공개해보도록 할게요.
영상을 통해 청양고추 다짐장 레시피를 공유할 테니, 보시고 따라 만들어보세요.
[Eng Sub]
I made 'Cheongyang Red Pepper Sauce', which makes your taste buds turn when you feel lethargic from the heat and lose your appetite.
'Buldak-bokkeum-myeon', which is captivating the taste buds of people all over the world with its salty and spicy taste, is popular.
Because the cheongyang pepper sauce itself is spicy, it seems to have the effect of easing the accumulated stress.
It is a dish that became a hot topic when broadcaster Youngja Lee made red pepper paste in a side restaurant. Cheongyang pepper minced paste is a side dish and goes best with rice.
I will reveal the recipe for 'Cheongyang Red Pepper Pickle', which can be eaten with anchovies and plums together.
I will share the recipe through the video, so please watch and follow along.
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[재료]
청양고추 400g, 홍고추 2~3개, 잔멸치 1컵, 양파, 매실청, 국간장, 참치액젓, 깨소금, 참기름, 물, 맛술
[레시피]
1) 고추를 깨끗하게 세척해줍니다.
2) 양파와 고추는 잘게 다져주세요.
3) 멸치는 팬에 넣고 바삭하게 볶아주세요.
4) 팬에 기름을 두르고 마늘을 볶다가 양파를 넣어서 함께 볶아주세요.
5) 양파가 노릇하게 볶아지면 다진 청양고추를 넣고 중불로 볶다가 물 한 컵을 넣고 끓여주세요.
6) 물이 반으로 줄어들면 뚜껑을 열고, 국간장과 참치액젓, 매실청, 맛술을 소주잔으로 한 컵 넣고 보글보글 끓여주세요.
7) 국물이 끓어오르면 볶아놓은 잔멸치를 넣고 휘리릭 함께 저어준 뒤, 홍고추를 넣어주세요.
8) 국물이 줄어들 때 깨소금과 참기름을 추가로 넣어주면 청양고추 다짐장이 완성됩니다.
[Ingredient]
400g Cheongyang pepper, 2- red peppers, 1 cup of small anchovy, onion, plum syrup, tuna fish sauce,
Soy sauce, sesame salt, sesame oil, water, cooking wine
[Recipe Process]
1) Wash the peppers thoroughly.
2) Finely chop the onion and pepper.
3) Put the anchovies in the pan and fry until crispy.
4) Heat oil in a pan and fry garlic, then add onion and fry together.
5) When the onion is sautéed until golden, add chopped cheongyang red pepper and stir-fry over medium heat, then add a cup of water and bring to a boil.
6) When the water is reduced to half, open the lid, add soy sauce, tuna fish sauce, plum syrup, and cooking wine into a glass of soju and bring to a boil.
7) When the soup boils, add the fried small anchovy and stir together, then add red pepper.
8) When the broth is reduced, add sesame salt and sesame oil to complete the Cheongyang pepper sauce.
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