요리 전에는 음식 재료 표면에 남아있는 불순물을 제대로 제거해내야 합니다.
특히, 과일 채소류에는 흙의 세균, 해충, 농약 등이 남아있을 위험이 있기 때문에 불순물 제거는 필수적입니다.
채소와 과일 겉표면에 남아있는 농약은 흐르는 물에 씻기고, 삶는 등의 세척과정을 통해 대부분이 제거됩니다.
물로 씻길 경우에는 농약의 80% 이상을 제거할 수 있다는 연구결과도 나왔습니다.
즉, 씻기만 잘해도 불순물 섭취에 대한 걱정이 필요 없다는 것이지요.
흐르는 물에 과일과 채소들을 씻어내기만 해도 진득하게 표면에 버티고 있는 불순물과 농약은 효과적으로 제거됩니다. 더 세심하게 씻을 필요가 있는 과일·채소는 1~5분 정도 물에 담갔다가 30초 정도 흐르는 물에 씻으면 효과적입니다.
만약 흐르는 물로 세척하는 것으로도 성이 차지 않는다면, 식초와 ·베이킹소다 등을 활용해도 좋습니다.
식초에 있는 성분인 초산은 금속이온에 달라붙는 성질이 있기 때문에 과일과 채소 겉표면에 묻어있는 중금속을 잘 떨어지게 합니다.
과일 세척시 식초를 사용한다면, 농도 1% 정도로 물에 희석시켜 사용하는 것이 좋습니다.
물 1L를 기준으로 1~2 티스푼 정도 넣으면 농도가 제법 맞습니다.
베이킹소다를 활용해서 세척하는 방법은 농약을 제거하는데 탁월합니다. 베이킹소다를 녹인 물에 먹고자 하는 과일과 채소를 넣고 1분 정도 담가놨다가 깨끗한 물로 여러 번 헹구면 깔끔하게 과일과 채소를 섭취할 수 있습니다.
베이킹소다의 경우에는 물 1L 기준으로 한 큰술 정도 넣으면 충분합니다.
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[Eng sub]
It is necessary to properly remove impurities on the surface of food ingredients.
In particular, since there is a risk of remaining bacteria, pests, pesticides, etc. in the soil in fruits and vegetables, it is essential to remove impurities.
Most of the pesticides remaining on the surface of vegetables and fruits are removed through washing processes such as washing with running water and boiling.
Studies have shown that washing with water can remove more than 80% of pesticides.
In other words, if you wash well, you do not need to worry about ingestion of impurities.
Just washing fruits and vegetables under running water effectively removes impurities and pesticides that are sticking to the surface. For fruits and vegetables that need to be washed more carefully, soak them in water for 1 to 5 minutes and then wash them under running water for about 30 seconds to be effective.
If washing with running water does not cause irritation, you can use vinegar and baking soda.
Acetic acid, a component of vinegar, has a property of adhering to metal ions, so it easily removes heavy metals from the surface of fruits and vegetables.
If you use vinegar to wash fruit, it is recommended to dilute it with water to a concentration of 1%.
If you add 1~2 teaspoons based on 1L of water, the concentration is quite right.
Cleaning with baking soda is excellent for removing pesticides. You can eat fruits and vegetables neatly by putting the fruits and vegetables you want to eat into the water dissolved in baking soda, soaking them for about 1 minute, and then rinsing them with clean water several times.
In the case of baking soda, it is enough to add about one tablespoon per 1L of water.
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오늘 알려드릴 딸기 씻는법(딸기 세척법)도 이와 일맥상통 합니다.
겨울부터 봄까지 제철과일로 통하는 인기 과일인 딸기는 씻을 때 신경을 많이 쓰게 됩니다. 딸기 특유의 달짝지근한 맛으로 인해 해충으로부터 보호 차원으로 농약을 많이 사용하는데요.
이러한 이유로 꼼꼼하게 딸기를 잘 세척해서 먹어야 합니다.
딸기를 씻을 때는 딸기 꼭지를 먼저 제거해줍니다.
딸기 꼭지 바로 아래쪽 잔털에는 농약성분과 벌레 등의 불순물이 붙어있을 확률이 높기 때문입니다.
꼭지를 떼어낸 이후, 큰 그릇에 식초물 or 베이킹소다물을 만들어 놓은 뒤, 1분 정도 딸기를 담갔다가 흐르는 물로 4-5회 정도 다시 씻겨줍니다.
그럼 지금부터 딸기 세척법에 대해 영상을 통해 확실히 알고 드시길 바랄게요.
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[Eng sub]
How to wash strawberries (strawberry cleaning method) that I will tell you today is also in line with this.
Strawberry, a popular fruit that is considered as a seasonal fruit from winter to spring, requires a lot of care when washing. Due to the characteristic sweet taste of strawberries, pesticides are often used to protect them from pests.
For this reason, it must be thoroughly washed and eaten.
When washing strawberries, remove the stems first.
This is because there is a high probability that impurities such as pesticides and insects are attached to the hairs just below the stem of the strawberry.
After removing the faucet, make vinegar or baking soda water in a large bowl, and then soak the strawberries for about 1 minute.
Wash again 4-5 times with running water.
So, from now on, I hope that you will know how to clean strawberries through the video and enjoy!
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