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요리하는 일상

여름철 보양식 별미, 임금님만 드셨다는 '초계탕'을 만들어봤어요! (초계탕 황금레시피 | 초계국수 레시피)

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오늘은 무더운 여름, 지친 육체를 달래줄 대표 보양식인 '초계탕 레시피'를 소개해보려고 합니다. 

초계탕은 탕이라는 용어가 들어가지만 시원한 냉채에 가까운 우리나라 전통 요리입니다. 

 

초계탕은 더운 여름철에 시원하게 먹을 수 있는 고기 냉국 요리에 가까우며닭고기가 활용되는 함경도식 복날 보양식이라고 합니다. 초계탕에 국수를 넣어서 함께 말아 먹으면, 그것이 초계국수라고 불리우니 초계탕과 초계국수는 한끝 차이라고 말할 수 있겠지요!

 

그럼 지금부터 임금님만 여름철 보양식으로 드셨다고 하는 초계탕 만드는 법을 영상을 통해 확인해보실까요?!

 

 

 

 

[재료]

닭 1마리, 마늘, 대파, 양파, 당귀, 월계수 잎, 팔각향, 전복,

오이, 표고버섯, 당근, 양파, 무, 양배추, 잣, 고추, 물 2리터, 

소금, 설탕, 매실, 사과식초, 국간장, 연겨자, 참기름,

 

[초계탕 레시피]

1) 닭은 껍질을 벗겨낸 뒤 냄비에 넣은 후 물 2리터, 마늘, 양파, 대파, 당귀, 월계수 잎 2장, 팔각향 1개를 넣고 1시간 동안 국물이 반으로 줄을 때까지 팔팔 끓여주세요.

2) 거의 다 끓을때 쯤 전복을 넣어 익혀주세요.

3) 닭고기와 국물을 분리하여 건지를 걸러내고 두번 정도 국물을 걸러내어 냉장고에 식혀주세요.

4) 닭고기는 살만 발라내어 양념장(마늘 1스푼, 식초 2스푼, 간장 반스푼, 연겨자 1스푼, 참기름, 설탕)을 넣어 재워두세요

5) 오이는 반달모양으로 채를 썰어주신 후 소금에 10분간 재워주세요.

무도 길쭉하고 얇게 채썰어서 식초, 설탕, 매실청에 재워주세요.

표고버섯은 불고기 양념장에 볶아주세요.

양파, 당근, 양배추도 채썰어서 준비해주세요.

6) 팬에 마늘을 볶다가 물기를 짜낸 오이를 볶아준 후 차갑게 식혀주세요. 

이후 표고버섯, 양파, 당근도 연달아 볶아서 준비해주세요.

7) 닭 국물에 소금 2스푼, 국간장 1스푼, 연겨자 2스푼, 사과식초 4스푼, 설탕 2스푼을 잘 섞어서 닭 국물에 간을 해주세요.

8) 삶은 국수에 준비한 재료로 예쁘게 꾸며준 뒤, 가운데 영계 살코기를 얹어놓고 전복과 잣 파 등을 올려주면 임금님표 초계탕이 완성됩니다.

 *지치고 기력이 없는 복날, 초계탕으로 무더위 날려 보내세요!!

 

 

 

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[Eng Sub]

Today, I am going to introduce you to the'Chogyetang Recipe'(Korean Chicken Soup recipe), a representative health food that will soothe the tired body in the hot summer.

 

Chogyetang is a traditional Korean dish.

Chogyetang is close to a meat cold soup dish that can be eaten cool in the hot summer.

 

 

Then, shall we check how to make Chogyetang, which is said to have been eaten only by the king a long time ago as a health food in the summer?!

[Ingredients]

 

1 chicken, garlic, green onion, onion, angelica, bay leaf, octagonal flavor, abalone,

Cucumber, shiitake, carrot, onion, radish, cabbage, pine nuts, pepper, 2 liters of water,

Salt, sugar, plum, apple cider vinegar, soup soy sauce, lotus mustard, sesame oil,

 

[Recipe]

1) Peel the chicken and put it in a pan, then add 2 liters of water, garlic, onion, green onion, angelica, 2 leaves of bay leaves, and 1 octagonal flavor, and boil for 1 hour until the broth is cut in half. 
2) When it's almost all boiling, add abalone and cook it.
3) Separate the chicken and the broth, filter out the dried fish, filter the broth twice, and cool in the refrigerator.
4) Peel out only the flesh of the chicken and put it in seasoning (1 tablespoon of garlic, 2 tablespoons of vinegar, half a tablespoon of soy sauce, 1 tablespoon of soft mustard, sesame oil, sugar) and marinate it.
5) Cut cucumber into half-moon shape and marinate in salt for 10 minutes.

Slice the radish into long thin slices and marinate in vinegar, sugar and plum green.

Stir-fry mushrooms with bulgogi sauce.

 

Prepare onions, carrots, and cabbage as well.
6) Stir-fry the garlic in a pan and stir-fry the dried cucumbers, then cool them down.Afterwards, prepare shiitake mushrooms, onions, and carrots in succession.
7) Mix the chicken broth with 2 tablespoons of salt, 1 tablespoon of soup soy sauce, 2 tablespoons of soft mustard, 4 tablespoons of apple cider vinegar, and 2 tablespoons of sugar and season the chicken broth.

 

8) After decorating the boiled noodles with the prepared ingredients, put the lean meat in the middle and add abalone and pine nuts and green onions.

 

 

[알싸한 청양고추 다짐장 레시피를 확인해보고 싶다면?]

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