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요리하는 일상

시원한 여름철 별미 음식 '오이지' 맛깔나게 담그는 법 (오독오독하고 시원한 맛의 오이지 레시피 공개 | Cucumber Pickles in salt )

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안녕하세요~!

 

오늘은 여름철 대표 반찬으로 아주 개운하고 알싸한 맛이 일품인 '오이지'를 만들어볼 거예요.

옛날부터 강력한 여름철 더위를 대비해서 소금으로 짭짤하게 만들어 쉽게 상하지 않도록 만들어 먹었던 저장음식으로도 유명하죠?! 

한여름 시원하게 먹을 수 있는 오이지는 집 나간 입맛을 돌아오게 하는 역할도 한답니다!

 

이렇듯 오이 요리의 대명사로서 자리매김한 오이지! 근데, 왜 오이요리를 여름에 먹어야 할까요? 

 

1) 오이에는 비타민K가 듬뿍 함유되어 있습니다. 그래서 뼈와 치아를 튼튼하게 하고, 혈액응고를 원활하게 해 줍니다. 

2) 오이의 칼륨 성분이 체내에 남아있는 나트륨을 배출토록 도우미 역할을 합니다. 

3) 오이의 90% 이상은 물이기 때문에 땀이 많이 나는 여름철에 수분 보충 음식으로 제격이죠!

4) 오이는 장 건강에도 좋습니다. 특히 오이지 형태로 먹으면 발효과정에서 생긴 유익한 균들이 장운동을 돕기 때문이죠!

 

오이지는 사시사철 다양한 방법으로 먹을 수 있는 대표 국민반찬입니다. 

오이지를 썰어서 물에 넣은 뒤, 얼음을 동동~ 띄워서 먹는 '오이지 냉국'도 별미고요~!

물기를 쫙~ 빼서 양념에 무쳐 먹는 오이지무침도 아주 좋습니다!

그럼 지금부터 영상을 통해 최고의 밥도둑 '오이지 만드는 법'을 만나보도록 할까요?

 

 

[Eng sub] 

hello~!

Today, I'm going to make 'Cucumber pickles', which is a very refreshing and salty taste as a representative summer side dish.

It is also famous as a stored food that has been made salty with salt to prevent it from spoiling easily from the old days in preparation for the strong summer heat!

Cucumber pickle, which can be eaten cool in midsummer, also serves to bring back the appetite after leaving the house!  

As such, Cucumber pickle has established itself as a synonym for cucumber cuisine! But, why should you eat cucumber dishes in summer?

 

1) Cucumbers contain plenty of vitamin K. Therefore, it strengthens bones and teeth and facilitates blood clotting.
2) The potassium component of cucumber acts as a helper to drain the sodium remaining in the body.
3) Since more than 90% of cucumber is water, it is perfect as a water replenishment food in the summer when you sweat a lot!
4) Cucumber is also good for gut health. Especially if you eat it in the form of cucumber, beneficial bacteria generated during fermentation help bowel movement!

Cucumber pickle is a representative national side dish that can be eaten in various ways all year round.

The 'Cucumber Cold Soup', which is eaten after cutting cucumbers and putting them in water, is also delicious!
Cucumber pickled radish is also very good, drained and seasoned with seasoning!

Now, shall we meet the best rice thief 'how to make cucumber' through a video?

 

 

 

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[재료]

오이 25개, 천일염 500g, 식초 500cc, 물 500cc, 설탕 250g, 소주 200cc

 

[레시피 과정]

1) 오이를 깨끗하게 세척한 후 소금을 묻혀 용기에 차곡차곡 쌓아준다

2) 식초, 소금, 물, 설탕을 잘 녹인 혼합물을 오이를 쌓아놓은 용기에 넣은 뒤 이틀 정도 숙성시키면서 위아래로 2~3번 자리바꿈을 해준다.

3) 48시간(2일) 정도 지난 오이에서 나온 물을 팔팔 끓인 후 완전히 식힌 뒤, 소주 한 컵(200cc)을 넣어주세요.

4) 오이 중간중간에 칼집을 낸 청양고추를 넣어주면 더욱 알싸한 맛을 더욱 느낄 수 있습니다

5) 누름판을 이용하여 눌러서 오이지를 숙성시키면 더욱 꼬들꼬들하고 아삭한 오이지 맛을 느낄수 있습니다.

 

[Eng sub]


[Ingredient]
25 cucumbers, sea salt 500g, vinegar 500cc, water 500cc, sugar 250g, soju 200cc

 

[Recipe]
1) Wash cucumbers thoroughly, then sprinkle with salt and pile them up in a container.
2) Put a mixture of vinegar, salt, water, and sugar in a well-dissolved container of cucumbers and let them ripen for two days, turning them up and down 2-3 times.
3) Boil the water from the cucumber after 48 hours (2 days), cool it completely, and add a cup (200cc) of soju(Korean style beer).
4) If you put a cut cheongyang pepper in the middle of the cucumber, you can feel the more savory taste.
5) If you press and ripen cucumbers using a pressure plate, you can feel the crunchy and crunchy taste of cucumbers.

 

 

 

 

 

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