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요리하는 일상

건강음식의 Top of Top, 홈메이드 '팥시루떡' 간단하게 만드는 법(늙은호박고지를 품은 팥시루떡 레시피 | How to cook red bean rice cake)

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안녕하세요~ 

 

오늘은 '팥시루떡' (red bean rice cake)을 한번 만들어볼거에요!

팥시루떡은 각종 경조사때 이웃들과 나눠먹었던 전통적인 우리나라 대표 떡이죠? 

전통적으로 팥은 잡귀가 무서워해서 액운을 피할 수 있다는 주술적인 의미도 내포되어 있습니다.

지금까지도 팥시루떡은 이사한 다음날 이웃에 돌리는 풍습이 남아있을 정도니까요! :) 

 

사실, 팥시루떡은 건강에도 좋은 작용을 하는데요. 이뇨작용을 좋게 해주기 때문에, 각기병과 신장병 등 부종에 특효가 있다고 합니다. 또한 해열 및 진통 효과에 탁월하며, 칼슘, 인 등의 물질이 풍부하게 들어있다고 합니다. 팥 자체가 워낙 식용과 약용으로 두루 쓰이는 재료기 때문에 그런거 같습니다. 

 

건강도 챙기고 나쁜 기운도 물리쳐주는 음식으로 완벽한 재료 '팥', 챙겨먹어야 하는 이유가 완벽하죠? 

 

물론 방앗간과 같은 곳에서 팥시루떡을 사먹는 것이 가장 편하긴하지만, 집안에 크고 작은 일이 생길때, 홈메이드로 간단하게 팥시루떡을 만들어서 가족 or 지인들과 함께 먹어보는 것은 더 큰 의미를 부여할거 같습니다.  

 

특히, 오늘 만들어볼 팥시루떡에는 늙은호박고지도 함께 첨가한 레시피기 때문에, 팥시루떡에 달달한 맛을 더해줄거 같습니다! 

그럼 지금부터 간단하게 집에서 만들어먹을 수 있는 팥시루떡 레시피를 공개해보도록 하겠습니다! :)

 

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Hello~
Today, we are going to make red bean rice cake!Red bean paste rice cake is a traditional Korean rice cake that was shared with neighbors during various condolences or happy events right?
Red beans also have a magical meaning that you can avoid bad luck because you are afraid of ghosts.Even today, the custom of red bean rice cake as a gift to neighbors the day after moving in Korea remains.
Red bean rice cake is good for health. It is said to have a special effect on edema such as beriberi disease and kidney disease because it improves the diuretic effect. It is also excellent in antipyretic and analgesic effects, and is said to be rich in substances such as calcium and phosphorus. This is because the red bean itself is an edible and medicinal ingredient.

 

Isn't it the perfect reason to eat red beans as a food that can take care of your health and avoid bad luck?
Because it's a recipe with pumpkin added to the red bean rice cake to be cooked today, it will add a sweet taste!

 

Then, from now on, I'll show you a simple recipe for red bean rice cake that you can make at home!

 

 

 

(재료)

팥 300g, 쌀가루600g, 늙은호박오가리, 설탕, 소금 약간

 

(Ingredients)

300g red beans, 600g rice flour, pumpkin, sugar, a little salt

 

(레시피 과정)

 

1) 팥 300g을 깨끗하게 씻은 후, 팥이 완전히 잠길 정도로 물을 넣고 팔팔 끓인 뒤, 첫물은 버린다 (첫물에는 떪은 맛이 존재하기 때문)

 

 

1) After washing 300g of red beans thoroughly, add water to the extent that the red beans are completely immersed, boil them, and remove the water.

 

2) 다시 물 1200cc 정도를 넣어서 팥을 팔팔팔~ 끓게되면, 이후 중불로 1시간 정도 졸여서 물기가 없어질 때까지 고슬고슬하게 만들어 줍니다. 

이때 설탕 3스푼 정도를 넣어주세요(단맛을 좋아하시는 분이라면 설탕을 더 넣으셔도 좋습니다)

 

2) Add 1200cc of water again and boil the red beans. After that, boil it over medium heat for about 1 hour to make it dry until the moisture disappears.

 

At this time, add about 3 tablespoons of sugar (if you like sweetness, you can add more sugar)

 

 

 

3) 늙은호박고지는 설탕물에 1시간 정도 재워서 부드럽게 만들어 주세요.

부드러워진 늙은호박고지를 먹기 좋은 크기로 잘라서 쌀가루에 살짝 버무려 줍니다.

4) 쌀가루 600g을 채에 두번 정도 걸러주세요. 그래야 시루떡의 식감이 쫀득쫀득해진답니다!

 

3) Soak the pumpkin in sugar water for about 1 hour to make it soft.

 

Cut the softened pumpkin into bite-size pieces and lightly mix it with rice flour.4) Filter 600g of rice flour twice. That way, the rice cake is chewy!

 

 

5) 젖은 면포 위에 설탕을 뿌리고, 무스링(동그란 틀)을 준비하여 팥을 아래에 깔고 쌀가루 - 호박고지 순서로 켜켜이 쌓아서 모양을 만들어주세요. 

맨위를 팥으로 마무리 한 뒤, 무스링을 걷어주시는 것 잊지마세요. 

(무스링을 제거해주지 않으면 바깥부분이 잘 안익게 된답니다)

준비가 다 됐으면 수증기가 올라오는 찜통에서 30분간 쪄주세요.

 

5) Sprinkle sugar on a wet cotton cloth, prepare a mousse ring (round frame), lay red beans underneath, and stack them in the order of rice flour and pumpkin.After finishing the top with red beans, don't forget to roll up the mousse ring.(If you don't remove the mousse ring, the outer part will not be cooked well)

 

When you're ready, steam it in a steamer for 30 minutes.

 

 

6) 추가로 5분정도 뜸을 드려 그릇에 담아 주면 팥시루떡이 완성됩니다!

 * 초보자도 만들 수 있는 역대급 초간단 팥시루떡 만들기에 한번 도전해 보세요~!

 

6) Steam for an additional 5 minutes and serve in a bowl to complete the red bean rice cake!

 

 * Try making a simple red bean rice cake that even beginners can make!

 

 

 

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